Kesäturkki on kepeä helpotus niin koiralle kuin omistajallekin. Kun turkin pitää hyvässä kunnossa, rakas lemmikki saa nauttia täysin rinnoin kesän riemuista.

Kuumalla kesäkelillä erityisesti iäkkäämpien karvaturrien lämmönsietokyky heikkenee. Myös paksuturkkisille koirille kuumuus voi tuntua tukalalta. Vaikka järvessä pulikointi tuo hetkellisen huojennuksen, turkki on aina syytä huuhtoa myöhemmin vesijohtovedellä. Pitkäkestoisemman kevennyksen koira saa, kun turkkia keventää trimmaamalla hyvissä ajoin ennen hurjia helteitä. Siististä ja lyhyestä turkista myös punkit ja muut ötökät on helpompi havaita ja poistaa saman tien.

Tunnista oman koirasi turkkityyppi

Koirien turkkityypit vaihtelevat aina hennon ohuesta tuuheakarvaiseen. Koska samankin rotuisilla karvakuonoilla on erilaisia turkkeja, juuri oman lemmikin turkin laatu on hyvä oppia tunnistamaan. Vain näin voi tietää, millaiset hoitotoimet ovat todella eduksi koiralle. Usein kasvattaja osaa neuvoa, millaisesta turkista on kyse.

Vaikka erilaisia turkkityyppejä on laidasta laitaan, omistaja tunnistaa hyvinvoivan turkin helposti: turkissa ei ole takkuja, se on kirkkaan värinen ja tuntuu käteen miellyttävältä. Se ei siis ole liian karkea tai tahmea.

Turkin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota koiran ihoon, sillä se on hyvänlaatuisen turkin perusta. Terve iho on kimmoisa, eikä se hilseile tai kutise. Jos taas turkin laatu yhtäkkiä muuttuu, syy on hyvä selvittää ja hoitaa se kuntoon.

Hanki sopivat välineet turkinhoitoon

Jokaiselle rodulle ja turkkityypille on olemassa sopivat hoitovälineet, joita kannattaa kysäistä joko ammattitrimmaajalta tai omalta kasvattajalta. Jo kammalla, harjalla ja kynsisaksilla pääsee pitkälle.

Vaikka vesipesu riittää monesti turkin putsaamiseen, koiran elinympäristö vaikuttaa siihen, miten usein turkkia on tarpeen pestä. Esimerkiksi kaupunkioloissa katupöly kuluttaa karvan pintaa, ja siksi laadukas shampoo puhdistaa ja hellävarainen hoitoaine suojaa turkkia. Vähintään pari kertaa vuodessa turkki kannattaa pestä hännänpäätä myöten.

Erilaisia turkinhoitotuotteita riittää roppakaupalla, joten niistäkin on hyvä valita se, mikä hellii parhaiten juuri sinun karvakuonoasi. Me olemme hyväksi havainneet, esimerkiksi WildWash-merkin turkinhoitosarjan, joka tarjoaa mainion kattauksen ekologisia ja myrkyttömiä vaihtoehtoja turkinhoitoon.

Totuta koirasi turkinhoitoon pennusta pitäen

Karvakaveri on hyvä totuttaa turkinhoitoon jo pennusta asti. Kun nuorta koiraa opettaa lyhyissä erissä herkkujen avulla, hoidosta tulee miellyttävä osa arkea. Ylipäätään kaikenlaiset käsittelyharjoitukset ovat hyödyksi. Täytyyhän vaikkapa koiran kynnet leikata säännöllisesti, vaikka turkki olisikin helppohoitoinen.

Jos olet epävarma, mitä koirasi turkille kannattaa tehdä, ammattilainen osaa arvioida helposti tilanteen. Voit tulla piipahtamaan meillä lemmikkisi kanssa, niin ammattitrimmaajamme antaa oikeanlaiset vinkit juuri sinun koirakaverisi turkinhoitoon. Varaathan turkkikonsultaatioon ajan puhelimitse 0401207116.

Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, jos kotikonstit eivät enää riitä, kotoa ei löydy kunnollisia tiloja tai välineitä turkinhoitoon tai jos koirasi kaipaa erityistä muutosta turkinhoitoon tai -malliin.

Olemme apunasi turkkiasioissa myös kesällä – iloa kesäpäiviin!