Syksy tuo tullessaan turkinhoitoon omat näkemyksensä ja haasteetkin, lähes turkista riippumatta. Myös metsästyskoirien turkinhoito jahtikauden alkaessa on tärkeää – oikein hoidettu puhdas, siisti ja takuton turkki suojaa koiraa, mutta se ei ole liian tukala eikä siihen tartu roskat metsässä. Koiralle on myös tärkeää, että se viilentyy ja palautuu nopeammin työrupeaman jälkeen.

Karkeakarvaisille turkeille nyppiminen tai siistiminen on hyvä ajoittaa heti kauden alkuun, mikäli vain mahdollista. Siisti turkki suorastaan hylkii roskia ja se on helppo huuhdella likaannuttuaan. Turkki ehtii kasvaa taas ennen oikeasti kylmiä säitä. Siistitty ja ilmava turkki helpottaa myös koiran oloa, mikäli koiralla käytetään neopreeni-, tutka- tai huomioliiviä työskentelyn aikana.

Myös pohjavillallisille koirille turkin kevennys pohjavillanpoiston muodossa helpottaa työskentelyä alkusyksyn vielä lämpimissä säissä, ja edesauttaa pohjavillan uudistumista syksyä ja talvea kohden. Kuivan kesän aikana iholle kertynyt hiekka ja pöly voivat myös kuivattaa sekä ihoa että turkkia, nämäkin saadaan putsattua pohjavillanpoiston yhteydessä. 

Pesty ja ilmava turkki on paras puolustautumiskeino myös metsän lioille sekä vaihteleville keleille. Alkusyksy on vielä loistava aika lyhentää turkkia, vaikka se olisi kesäksi leikattu lyhyeksi. Mikäli turkin kasvatus talven varalle on jo meneillään, jo pelkkä tassujen ja vatsan alueen siistiminen helpottaa jokapäiväistä arkea ja nopeuttaa turkin puhdistamista, kuivaamista ja selvittämistä jahtiretkien jälkeen.

Tassut ovat työkoiran tärkeä työkalu, joten niiden kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Riittävän lyhyet kynnet sallivat tassun ja varpaiden toimia normaalisti, eivätkä aiheuta virheasentoja tassuille. Turhan pitkäksi päässeet kynnet repeävät herkemmin ja altistavat koiraa myös muille varvasvammoille. 

Siistit tassukarvat estävät likaa tarttumasta varpaiden väliin. Myös kosteus haihtuu tassuista nopeammin, kun tassukarvat ovat lyhyet ja siistit, ja näin ollen esimerkiksi furunkuloosin riski pienenee. Joustavat, hyvin hoidetut anturat kestävät metsässä juoksemista useammankin reissun peräkkäin.

Koiramon omat turkinhoidon ammattilaiset, Henna ja Kata, ovat innokkaita ja kokeneita metsällä kävijöitä omien koiriensa kanssa. Heidän kalenteriin onkin merkitty linnustuskauden alku ja pari vapaapäivää tärkeän harrasteen parissa. Ennen kauden alkua ehdit kuitenkin loistavasti hoidattaa oman koirasi turkin ja tassut oivaan työkuntoon, varmasti asiantuntevissa käsissä – tervetuloa! Varaa aikasi täältä.