Kotona on nyt syytä viettää entistä enemmän aikaa. Tämäpä tarjoaa mainiosti aikaa puuhailla koiran kanssa ja aktivoida koiraa helpoilla aktivointitavoilla. Kokosimme muutaman vinkin, jotka pitää koiran mielenkiinnon yllä ja tuo vaihtelua arkisiin tuttuihin tapoihin. Saa hyödyntää, ole hyvä.

Koiralle voi tarjota ruoan haasteiden kautta, kupin sijaan. Nappulat voi levitellä pihamaalle, nurmelle tai vieläkö jostain löytyisi lunta. Erinäiset aktivointilelut ovat myös mainiota tapoja tuoda vaihtelua ruokahetkeen. Pallojen täyttäminen nappuloilla, ruoan ”pakkaaminen” paperiin ja pahvilaatikoihin/vessapaperirullahylsyihin. Vain mielikuvitus on rajana.

Pakastettuja herkkuja ja ruokia voi myös hyödyntää ruokailussa tai herkuttelu-ja palkintohetkinä. Kong on oivallinen apuväline pakastettuun ruokailuun, mutta myös esimerkiksi naudan henkitorvi tai putkiluu käy samanmoiseen tarkoitukseen loistavasti. Kong, luu tai henkitorvi täytetään märkäruoalla ja pakastetaan. Ihana jäätelöherkku on valmis! Ja tässähän kestää tovi jos toinen, jotta pakastetun muonan saa Kongista tai luusta livottua kielellä ulos. Olethan kuitenkin tarkkana luiden kanssa. Kovat putkiluut voivat aiheuttaa liian kovasti purtuna hammasvaurioita. Luut on muutenkin hyvä nauttia aina ihmisen välittömässä valvonnassa.

Ruokahetken voi myös toteuttaa ruokajälkenä. Nappulat voi ripotella jäljen muotoon tai toinen vaihtoehto on vetää lyhyt jälki esimerkiksi makkaralla tai märkäruoalla, jonka päässä odottaa koiralle mieluisa palkinto. Tässäkin asiassa on hyvä aloittaa helposta ja lyhyestä jäljestä, jotta koiraa saa helposti onnistumisia.

Koiran nenänkäyttö ja nenätyöskentely väsyttävät koiraa huomattavasti tehokkaammin kuin fyysinen rasitus. Päästäthän siis koirasi nenän työhön. Aktivointilelut ovat oivallinen apu tähän puuhaan. Käytä leluja monipuolisesti koiran arjessa ja samalla kehität koiran ongelmanratkaisukykyä.

Koiraa on myös hyvä totuttaa uusiin asioihin. Yksi mukava vaihtoehto totuttautumiselle on ruokinnan yhteydessä. Esimerkiksi koirat, jotka tulevat trimmatuiksi läpi elämänsä, voivat totutella trimmipöytään tai muuhun vastaavan korkuiseen tasoon ruokailun yhteydessä. Näin trimmipöytä alkaa näyttäytyä mukavana, jopa herkullisena paikkana viettää aikaa. Samaa ruokailuperiaatetta voi soveltaa pesupisteeseen, muihin huoltotoimenpiteisiin tai mikä nyt olisi juuri tällä hetkellä koirasi elossa uusi, totuteltava asia. Käytä ruokaa kernaasti hyväksi koirasi totutteluissa.

Aktiivisen innokkaita hetkiä!